En fyrvaktare i gul sydvästNär jag var mellan sex och sju år ville jag bo här.
Mina kompisar drömde mest om slott och swimmingpooler och rosamålade sovrum med massa kuddar. Men jag ville bo i en fyr. I den här fyren. Mumins fyr.

Den ligger någonstans i Finland, och vi åkte båt till den från Kaskö där mina farföräldrar har stuga. Det här var någonstans periodmässigt i mitten av min största muminhysteri. Mamma hade sytt ett helt fantastiskt lapptäcke med mumindalen till mig som hängde på väggen då och som jag fortfarande har kvar och tänkte spara till den dag jag eventuellt får egna barn.
Jag blev förstås störtförälskad i denna fyr, som var röd och vitrandig precis som den i muminböckerna. Jag ville också bli fyrvaktare där. Hur jag tänkte kombinera det med de övriga drömjobben pizzabagare och konstnär har jag faktiskt ingen aning om.

Det känns fortfarande som en trevlig tanke det där, att bo i en fyr och vara fyrvaktare. Jag skulle ju kombinera det med författandet. Tänk den rofylldheten, havet och klipporna och en alldeles egen fyr.
Jag kan inte tänka mig att det skulle vara jättelätt att inreda, men min mor har en bekant som bor i en gammal brandstation, och han lyckades till slut få ihop det. Då ska jag nog också kunna tänker jag.
Sedan skulle jag gå där, i solsken med sommarklänning och i regn med en gul sydväst. För en sådan hade muminpappan om jag inte missminner mig. 
Vilka böcker jag skulle kunna skriva där. Om stormar och om farbröder som ror när de är onyktra och nästan tippar i vattnet... om att fiska spigg fast man inte kan äta det, om gassande sol och katter som tassar över trasmattorna. Det kan man ju förstås skriva om oavsett var man bor, men det känns som att stämningen kanske skulle vara passande för något sådant om man var bosatt i en fyr.

Fyrvaktare är väl egentligen et utdöende släkte nuförtiden. Som så många andra fina yrken jag skulle kunna tänka mig att bli. Bokbindare av den gamla skolan till exempel. Eller hattmakare, det sistnämnda kanske för att det låter så vackert.
Men jag tänker mig ändå att, även om yrket kanske inte finns, är man inte på något sätt ändå en fyrvaktare, om man bor i en gammal fyr?

Kommentarer
Postat av: Carola

Hej! Läste den fina texten om fyrvaktaren i den gula sydvästen och skulle gärna vilja "låna" den av dig till ett arbete (typ bildspel)om fyrar som jag håller på med. Skulle du kunna tänka dig det?Vänliga häsningar Carola

2012-04-05 @ 13:32:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0